Celem głównym programu jest zwiększenie dostępności produktów i rozwiązań w zakresie prawidłowego żywienia w perspektywie do roku 2030 poprzez wdrożenie wyników prac badawczo-rozwojowych, uwzględniając zasady zrównoważonego rozwoju.
Cele szczegółowe programu to:
W wyniku realizacji programu NUTRITECH polskie jednostki naukowe oraz przedsiębiorstwa MŚP uzyskają wsparcie w rozwijaniu zdolności do tworzenia i wykorzystywania rozwiązań opartych na wynikach badań naukowych w celu nadania impulsu rozwojowego gospodarce i z korzyścią dla społeczeństwa w poniższych obszarach tematycznych:
Temat wiodący:
T1. NUTRIGENOMIKA i BIOMEDYCYNA JAKO NARZĘDZIE WSPIERAJĄCE WALKĘ Z PRZEWLEKŁYMI CHOROBAMI NIEZAKAŹNYMI (M.IN. CHOROBAMI DIETOZALEŻNYMI).
Temat uzupełniający:
T2. ŻYWNOŚĆ W LECZENIU I ZAPOBIEGANIU CHOROBOM.
T3. ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I GOSPODARCZE PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA.
Na wsparcie projektów w drugim konkursie przeznaczono budżet w wysokości 60 mln zł.
Do konkursu mogą przystąpić konsorcja składające się z jednostek naukowych oraz przedsiębiorstw MŚP.
W skład konsorcjum może wchodzić maksymalnie cztery podmioty z czego co najmniej jedno przedsiębiorstwo MŚP i co najmniej jedna jednostka naukowa.
Zgłoszone projekty mogą obejmować badania przemysłowe, prace rozwojowe oraz prace przedwdrożeniowe.
Nabór wniosków będzie trwał od 25 kwietnia do 25 lipca 2025 r. (do godziny 16:00).
Szczegółowe informacje o konkursie https://www.gov.pl/web/ncbr/nutritech-ii-konkurs
©2021 Wszystkie prawa zastrzeżone. Realizacja: OPTeam S.A.